Γεωπάρκο Τροόδους | Troodos Geopark

πίσω | τύπωσε

Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων GGN της UNESCOWeb: www.globalgeopark.org

 

Τα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είναι ενιαίες, ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές όπου οι τοποθεσίες και τα τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας, πέτυχαν με μια ολιστική έννοια της προστασίας, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης να δημιουργήσουν μοχλούς στρατηγικής ανάπτυξης. Αξιοποιώντας την από κάτω προς τα άνω προσέγγιση, συνδυάζουν τη διατήρηση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Επί του παρόντος, υπάρχουν 120 παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 33 χώρες. Δελτία πληροφοριών σχετικά με τα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO ανά χώρα είναι διαθέσιμα, με λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε τόπο.

 

Το έργο της UNESCO με τα γεωπάρκα ξεκίνησε το 2001. Το 2004, 17 ευρωπαϊκά και 8 κινεζικά γεωπάρκα συναντήθηκαν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι για να σχηματίσουν το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN), για να συμβάλουν και να επωφεληθούν οι εθνικές πρωτοβουλίες γεωλογικής κληρονομιάς, μέσω της συμμετοχής τους  σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγών και συνεργασίας.

 

Στις 17 Νοεμβρίου 2015, η 195 κράτη μέλη της UNESCO επικύρωσαν τη δημιουργία μιας νέας ετικέτας, τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, κατά τη διάρκεια της 38ης Γενικής Διάσκεψης του Οργανισμού. Αυτό εκφράζει την κυβερνητική αναγνώριση της σημασίας για την διαχείριση των γεωλογικών μνημείων και τοπίων με έναν ολιστικό τρόπο.

 

Ο Οργανισμός υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη δημιουργία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον κόσμο, σε στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

 

 

Συνδέσεις:


 

» Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco (Αγγλικά) 

 

» Τα 120 Γεωπάρκα του Κόσμου 

© Copyright - Γεωπάρκο Τροόδους  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε