Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Συνοδοί Γεωπάρκου
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


Μονοπάτι Τα Τεισιά της Μαδαρής - ΓεωδιαδρομήΔιαδρομή

3km - κυκλική

Χρόνος διαδρομής

1,5 - 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας

2

Μέγιστο - Ελάχιστο υψόμετρο

1550m- 1400m

Γενική περιγραφή

λίγο ανηφορικό και κατηφορικό

Αφετηρία

Τέρμα αδιέξοδου δρόμου προς Μαδαρή κοντά στο πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών

Πιο κατάλληλη περίοδος

Τέλος Μαρτίου - Απριλίου

Σημεία προσοχής

μην μένετε για πολύ κάτω από βράχους

Πόσιμο νερό στη διαδρομή

όχι

 

 

Ενημερωτικό και Χάρτης

Download

 

 

ΑΦEΤΗΡΙΑ

Η αρχή του Μονοπατιού Τεισιά της Μαδαρής βρίσκεται στο πλάτωμα κάτω από το ύψωμα όπου βρίσκεται το πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών, στο τέρμα του αδιέξοδου χωματόδρομου προς τη Μαδαρή. Μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας μέχρι εκεί αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς ο δρόμος είναι στενός, με βραχώδες, ανώμαλο κατάστρωμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αρχίσετε την πορεία σας σε σημείο πιο χαμηλά όπου υπάρχει κιόσκι, δίπλα από τις κεραίες της ΑΤΗΚ. Το μονοπάτι βρίσκεται μέσα στο Δάσος Αδελφοί σε τμήμα που έχει ενταχθεί στην περιοχή Natura 2000 «Μαδαρή – Παπούτσα». Το Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής συνδέεται με τα Μονοπάτια Μαδαρή – Δόξα σοι ο Θεός και Μαδαρή – Σελλάδι Καραμανλή στο σημείο της αφετηρίας του.

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η διαδρομή στην αρχή, αρχίζοντας από την αφετηρία κοντά στο πυροφυλάκιο, είναι στενή αφού έχει κυριολεκτικά σκαφτεί πάνω στο σκληρό διαβασικό βράχο, αλλά μετά τα 200 μέτρα γίνεται ομαλή. Υπάρχουν μικρού μήκους ανηφοριές και κατηφοριές, οι οποίες όμως δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικές και σε μερικά σημεία έχουν κατασκευαστεί σκαλοπάτια και αρκετές ξερολιθιές από το 1993 που κατασκευάστηκε το Μονοπάτι. Επίσης θα βρείτε σημεία ξεκούρασης με παγκάκια καθώς και σημεία θέας, το πρώτο 300 μέτρα περίπου από την αρχή.

 

Η διαδρομή εκτός από την επαφή με τη φύση προσφέρει πανοραμική θέα προς το Τρόοδος, τα χαμηλότερα σημεία της Σολιάς, τη Μεσαορία και στο πιο κοντινό πλάνο προς τα χωριά Καννάβια και Αγία Ειρήνη, Φράγμα Ξυλιάτου, Λαγουδερά, Πολύστυπος και στο τέλος προς την Πιτσιλιά και την επαρχία Λεμεσού.

 

 

Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ

Η βλάστηση της περιοχής Μαδαρής και κατά μήκος του μονοπατιού θυμίζει περισσότερο Δάσος Τροόδους, αφού υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο περιοχών. Όμως υπάρχουν και αλλά στοιχεία τα οποία είναι μοναδικά για τη Μαδαρή.

 

Βασικά κατά μήκος της γεωδιαδρομής κυριαρχούν οι θαμνώνες Λατζιάς (Quercus alnifolia) που σε ορισμένα σημεία είναι τόσο πυκνοί που δεν επιτρέπουν σε άλλα φυτά να ευδοκιμήσουν, ιδιαίτερα στο μέσο της διαδρομής. Άλλα κοινά είδη στον ανώροφο της δασικής βλάστησης είναι η Τραχεία πεύκη (Pinus brutia) και ο σπάνιος Αόρατος (άρκευθος) της Μαδαρής (Juniperus excelsa). Στον μεσόροφο και υπόροφο, οι Αγριοτριανταφυλλιές (Rosa canina Rosa chionistrae), η Αγριοκυδωνιά (Cotoneaster nummularia), η σπάνια Κοκκονιά - Celtis tournefortii, η Αγριομηλιά (Sorbus aria), η Βερβεριτζιά (Berberis cretica), η ενδημική Νεπέτα του Τροόδους (Nepeta troodi), η σπάνια Παιωνία – Paeonia mascula (στις βορινές πλευρές – ανθίζει τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου και είναι υπέροχη), το ενδημικό Arum pitsillyanum, το Κυπριακό κυκλάμινο – Cyclamen cypricum (εθνικό μας φυτό), η ενδημική Άνθεμις – Anthemis ploutonia και τα Δάκρυα της Παναγίας – Arabis purpurea και πολλά άλλα είδη. Αν περπατήσετε το φθινόπωρο θα δείτε το Κολχικό του Τροόδους (Colchicum troodi) που ανθίζει πριν την έκπτυξη των φύλλων μαζί με το κυπριακό κυκλάμινο.

 

 

Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Σε ολόκληρη τη διαδρομή γύρω από τα «Τεισιά της Μαδαρής» εμφανίζονται φλεβικά πετρώματα και είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις του Συστήματος Πολλαπλών Φλεβών. Οι φλέβες εδώ αποτελούνται κυρίως από διαβάση και μικρογάββρο καθώς και επιδοτιωμένες φλέβες λόγω χαμηλού βαθμού μεταμόρφωσης που έχουν υποστεί από την δράση υδροθερμικών διαλυμάτων σε θερμοκρασίες 350°C.

 

Το πιο συνταρακτικό στοιχείο της γεωλογίας της περιοχής είναι οι σχεδόν κατακόρυφοι βράχοι (τα Τεισιά) που ξεπροβάλλουν επιβλητικά σαν πελώρια τείχη λαξευμένα στο βράχο σε ολόκληρη τη διαδρομή. Αυτοί οι κατακόρυφοι βράχοι αποτελούν το πιο ανθεκτικό κομμάτι στη διάβρωση του βράχου που εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται για ανθρώπινο επίτευγμα. Αυτό το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης σχηματίστηκε από την διαδοχική επάλληλη διείσδυση και στερεοποίηση του μάγματος μέσα στους αγωγούς μεταφοράς καθώς και από τη διαφορική διάβρωση και αποσάθρωση των πετρωμάτων. Οι λιγότερο ανθεκτικές φλέβες λόγω της εξαλλοίωσης που έχουν υποστεί διαβρώθηκαν πιο γρήγορα από τις υγιείς και σκληρότερες φλέβες με αποτέλεσμα αυτές να αποκαλυφθούν σιγά-σιγά και να ορθώνονται σήμερα ως φυσικά τείχη.

 

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Υπηρεσίες μπορεί κάποιος να βρει στα πιο κοντινά χωριά, τα Χανδριά και τα Λαγουδερά όπου θα βρείτε ταβερνούλες για να ξεκουραστείτε και να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα της Κύπρου. Αν αποφασίσετε να μείνετε περισσότερο και να χαρείτε το δροσερό κλίμα που προσφέρουν τα ορεινά της Κύπρου, μπορείτε να μείνετε στον Αγρό όπου υπάρχουν τα πλέον κατάλληλα καταλύματα.

 

 

Ορθές πρακτικές για περιπατητές:

 

  • Παραμείνετε μέσα στις σηματοδοτημένες διαδρομές των μονοπατιών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να καταπατηθούν μικρά φυτά και δενδρύλλια.
  • Αποφεύγετε να καπνίζετε ή να τρώτε όταν περπατάτε στα μονοπάτια μελέτης της φύσης.
  • Μην κάνετε άσκοπους θορύβους. Σεβαστείτε την ησυχία των άλλων εκδρομέων και απολαύστε τους ήχους της φύσης.
  • Τοποθετήστε τα σκουπίδια σας στους διαθέσιμους κάδους απορριμμάτων ή ακόμη καλύτερα, πάρτε τα μαζί σας.
  • Χρησιμοποιήστε τους ειδικούς χώρους κατασκηνώσεων με διευκολύνσεις για τους επισκέπτες.
  • Αποφεύγετε να κόβετε κλαδιά δέντρων ή θάμνων, να κόβετε ή να ξεριζώνετε φυτά ή να χαράσσετε τους φλοιούς των δέντρων.
  • Η οδήγηση μοτοποδηλάτων ή ποδηλάτων στα μονοπάτια δεν επιτρέπεται.
  • Το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους, ακόμα και σε δρόμους και πλατείες απαγορεύεται αυστηρά. Στους εκδρομικούς χώρους το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε καθορισμένα σημεία με ψησταριές.
  • Ειδοποιήστε το Τμήμα Δασών στο τηλέφωνο 1407 (24 ώρες, χωρίς χρέωση) σε περίπτωση που δείτε φωτιά ή καπνό.
  • Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι στο δάσος. Σεβαστείτε την άγρια ζωή του δάσους και απολαύστε υπεύθυνα τις χαρές που μας προσφέρει.