Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Συνοδοί Γεωπάρκου
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


Μονοπάτι Άρτεμις - ΓεωδιαδρομήΔιαδρομή

7km – κυκλική

Χρόνος διαδρομής

3 ώρες

Βαθμός δυσκολίας

1

Μέγιστο - Ελάχιστο υψόμετρο

1860m- 1820m

Γενική περιγραφή

ομαλή διαδρομή

Αφετηρία

300m από το σημείο σύνδεσης του ασφαλτόδρομου που οδηγεί προς τη Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους - Προδρόμου

Πιο κατάλληλη περίοδος

Μάρτιος - Νοέμβριος

Σημεία προσοχής

μικρός κίνδυνος γλιστρήματος

Πόσιμο νερό στη διαδρομή

όχι

 

 

Ενημερωτικό και Χάρτης

Download

 

 

ΑΦEΤΗΡΙΑ

Στον κύριο δρόμο Πλατεία Τροόδους – Πρόδρομος στρίψετε αριστερά ακολουθώντας τις πινακίδες προς τη Χιονίστρα (Όλυμπο).  Η αφετηρία του Μονοπατιού Άρτεμις βρίσκεται 250m από το σημείο σύνδεσης του δρόμου που οδηγεί προς τη Χιονίστρα. Στην αφετηρία υπάρχει χώρος για να αφήσετε το όχημά σας. Το κιόσκι αφετηρίας φαίνεται στην αριστερή πλευρά καθώς ανεβαίνετε.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Το μονοπάτι πήρε το όνομά του από τη θεά Άρτεμη, κόρη του Δία και της Λητώς και δίδυμη αδελφή του θεού Απόλλωνα. Η πανέμορφη, πανέξυπνη και πολλές φορές ιδιόρρυθμη και σκληρή θεά, όπως την φαντάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες, ήταν η προστάτιδα των άγριων ζώων, των βουνών και των δασών.

 

Η διαδρομή ακολουθεί κυκλική πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε μέσο υψόμετρο τα 1850m. Με τη βοήθεια των πινακίδων πληροφόρησης του μονοπατιού, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το δάσος: τα δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης ηλικίας πέραν των 500 χρόνων, την πλούσια και σπάνια χλωρίδα (με είδη όπως νεπέτα, τεύκριον, άλυσον, χαχομηλιά και αόρατο) και τα πετρώματα της περιοχής (όπως δουνίτη, χαρζβουργίτη, πυροξενίτη). Επίσης, θα απολαύσετε πολύ όμορφη θέα προς περιοχές και χωριά των επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Λευκωσίας. Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους που είναι περιοχή NATURA 2000.

 

Η διαδρομή δεν παρουσιάζει σημαντικές ανηφοριές και κατηφοριές παρά μόνο προς το τέλος μετά το Χιονοδρομικό Κέντρο όπου η διαδρομή γίνεται ελαφρά ανηφορική για 200-300 μέτρα.

 

Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Τεισιά της Παλιάς Χώρας τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της Ενετικής περιόδου της Κύπρου (1571μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών με στόχο να αμυνθούν κατά των Οθωμανών. Αφού παρακολούθησαν απ’ εδώ την κατάληψη της Χώρας (Λευκωσίας), φοβούμενοι τη δύναμη των Οθωμανών αποφάσισαν να παραδοθούν.

 

 

ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ

Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στη ζώνη της Μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) που είναι και το κυρίαρχο δασικό δέντρο. Τα δάση είναι σε μεγάλο βαθμό φυσικά. Ο πυκνός υπόροφος που συναντούμε πιο χαμηλά εδώ δεν υπάρχει γιατί η Λατζιά, η Αντρουκλιά ακόμη και η Ξυσταριά δεν ευδοκιμούν στα υψόμετρα αυτά. Κοινά είδη είναι εκτός της Μαύρης πεύκης, ο Αόρατος ή Άρκευθος του Τροόδους (Juniperus foetidissima), η Αγριομηλιά (Sorbus aria), η Βερβεριτζιά (Berberis cretica) και η Αγριοκυδωνιά (Cotoneaster nummularia). Αν είστε προσεκτικοί θα δείτε και πολλά ενδημικά φυτά όπως η Ευφόρβια του Τροόδους (Euphorbia cassia subsp. rigoi), η Άνθεμις η πλουτώνια (Anthemis ploutonia), η Σπατζιά του Τροόδους (Salvia willeana), ο Αστράγαλος της Χιονίστρας (Astragalus echinus subsp. chionistrae), το Άλυσο του Τροόδους (Alyssum troodi), η Νεπέτα του Τροόδους (Nepeta troodi) κ.ά. Επίσης σε κάποια σημεία της διαδρομής έχουν φυτευτεί ο ενδημικός Κέδρος (Cedrus brevifolia).

 

Η χλωρίδα του Τροόδους είναι ιδιαίτερα πλούσια και μοναδική. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τουλάχιστον ένα στα δύο φυτά που συναντάτε στη διαδρομή αυτή είναι ενδημικό της Κύπρου ή του Τροόδους ή τέλος δεν το βρίσκουμε πουθενά αλλού στην Κύπρο παρά μόνο εδώ.

 

 

ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Το πέτρωμα που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή είναι ο χαρζβουργίτης μέσα στον οποίο εμφανίζονται μικρά σώματα δουνίτη. Τα πετρώματα αυτά διαπερνώνται από νεότερες φλέβες πηγματιτικού γάββρου, ροδινγκίτη και πυροξενίτη. Κατά μήκος ρηγμάτων ο χαρζβουργίτης έχει μετατραπεί σε πράσινο σερπεντινίτη. Ο χαρζβουργίτης είναι το δύστηκτο κατάλοιπο που παρέμεινε μετά την μερική τήξη του Ανώτερου Μανδύα σε βάθη 60 km περίπου κάτω από τον βυθό του ωκεανού της Τηθύος και τη δημιουργία μάγματος βασαλτικής σύστασης, από το οποίο προήλθαν τα υπόλοιπα πετρώματα του οφιολιθικού συμπλέγματος πριν 92 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό, να αναλογιστεί κάποιος, ότι περπατώντα

ς στην κορυφή του Τροόδους είναι σαν να περπατάς πάνω σε πετρώματα του Ανώτερου Μανδύα της γης. Αυτό πραγματικά είναι μοναδικό και σε λίγα μέρη στον κόσμο μπορείς να το συναντήσεις.

 

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στα γύρω χωριά της οροσειράς του Τροόδους θα βρείτε πολλές ταβερνούλες για να ξεκουραστείτε και να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα της Κύπρου, όπως και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα για να πάρετε μαζί σας. Στην Πλατεία Τροόδους υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, δημόσιες τουαλέτες και ξενοδοχεία. Κοντά στην πλατεία, βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το χιονοδρομικό κέντρο της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

 

 

Ορθές πρακτικές για περιπατητές:

 

  • Παραμείνετε μέσα στις σηματοδοτημένες διαδρομές των μονοπατιών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να καταπατηθούν μικρά φυτά και δενδρύλλια.
  • Αποφεύγετε να καπνίζετε ή να τρώτε όταν περπατάτε στα μονοπάτια μελέτης της φύσης.
  • Μην κάνετε άσκοπους θορύβους. Σεβαστείτε την ησυχία των άλλων εκδρομέων και απολαύστε τους ήχους της φύσης.
  • Τοποθετήστε τα σκουπίδια σας στους διαθέσιμους κάδους απορριμμάτων ή ακόμη καλύτερα, πάρτε τα μαζί σας.
  • Χρησιμοποιήστε τους ειδικούς χώρους κατασκηνώσεων με διευκολύνσεις για τους επισκέπτες.
  • Αποφεύγετε να κόβετε κλαδιά δέντρων ή θάμνων, να κόβετε ή να ξεριζώνετε φυτά ή να χαράσσετε τους φλοιούς των δέντρων.
  • Η οδήγηση μοτοποδηλάτων ή ποδηλάτων στα μονοπάτια δεν επιτρέπεται.
  • Το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους, ακόμα και σε δρόμους και πλατείες απαγορεύεται αυστηρά. Στους εκδρομικούς χώρους το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε καθορισμένα σημεία με ψησταριές.
  • Ειδοποιήστε το Τμήμα Δασών στο τηλέφωνο 1407 (24 ώρες, χωρίς χρέωση) σε περίπτωση που δείτε φωτιά ή καπνό.
  • Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι στο δάσος. Σεβαστείτε την άγρια ζωή του δάσους και απολαύστε υπεύθυνα τις χαρές που μας προσφέρει.