Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Συνοδοί Γεωπάρκου
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Ανακοινώσεις
Ειδήσεις
Δημοσιεύματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013

Παρουσίαση του έργου ΓΕΩ.ΤΟΠΙ.Α στο κοινό

Γεωτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη (ΓΕΩ.ΤΟΠΙ.Α) - Όρος Ιτάνου Κρήτης – Όρος Τροόδους Κύπρου



Το τριήμερο 27/28/29 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του σχεδίου διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος 2007-2013 οι καταληκτικές δράσεις από τα παραδοτέα του 4ου Εταίρου: Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους για το πρόγραμμα Γεωτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη (ΓΕΩ.ΤΟΠΙ.Α) - Όρος Ιτάνου Κρήτης/Όρος Τροόδους Κύπρου. Το έργο αφορούσε στην συνεργασία μεταξύ δύο ορεινών περιοχών της Κρήτης και της Κύπρου (Όρη ΖΑΚΡΟΥ & ΤΡΟΟΔΟΣ) με σκοπό (α) την ανάδειξη και προστασία των μοναδικό γεώτοπων που διαθέτουν (β) την αξιοποίησή τους με ήπιο τρόπο (γεωτουρισμός) και με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο φυσικός πλούτος των δύο περιοχών συνίσταται σε μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς. Οι δυο περιοχές πληρούν τις προϋποθέσεις για να αιτηθούν την ένταξή τους στο «Δίκτυο Γεωπάρκων» της UNESCO, ως «περιοχές που διαθέτουν ξεχωριστή γεωλογική κληρονομιά, καθώς περικλείουν σημαντικό αριθμό γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την επιστημονική αξία, την ποιότητα, τη σπανιότητα, την αισθητική έλξη που προκαλούν και την εκπαιδευτική αξία τους. Οι περιοχές αυτές συνήθως διαθέτουν και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον, ενώ εντός της έκτασής τους επιδιώκεται να αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες ικανές να στηρίξουν και να κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία». Με δεδομένο ότι «είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία της γεωλογικής κληρονομιάς συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής η οποία θεωρείται απαραίτητος όρος για την επιτυχία της πολιτικής διατήρησης και προστασίας των γεωλογικών μνημείων», οι δύο περιοχές, εδώ και μερικά χρόνια, επιχειρούν με ποικίλες ενέργειες να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο παραπάνω Δίκτυο της UNESCO και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εταίροι: 1) Κοινοφελής οργανισμός Δήμου Ιτάνου ( Δ.Ο.Κ.Α.Σ. - Επικεφαλής Εταίρος ), 2) Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, 3) Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κύπρου, 4) Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, 5) Τμήμα Δασών – Υ.Γ.Φ.ΠκΠερ. Αξίζει να αναφερθεί πως στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, εκδόθηκαν οικοτουριστικοί οδηγοί τσέπης Γεωπάρκου Τροόδους, Φυλλάδια Οικοτουριστικών διαδρομών (με χάρτη) Τροόδους, δημιουργία ντοκιμαντέρ 20 λεπτών για το "Γεωπάρκο ΤΡΟΟΔΟΥΣ", 10 θεματικές αφίσες, Ανάπτυξη ιστότοπου για το Γεωπάρκο Τροόδους, χάραξη και σήμανση διαδρομών Γεωπάρκου Τροόδους (Αταλάντη, Άρτεμις, και Τεισιά της Μαδαρής) η Δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Διαχείρισης Γεωπάρκου Τροόδους, Δημιουργία μίας θεματικής μουσειο-βαλίτσας για Γ. Τροόδους, συμμετοχή σε 2 διεθνή συνέδρια των δικτύων Γεωπάρκων.

 

Στα πλαίσια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

 

Δράση (4.2.2.)

Επιμορφωτικά σεμινάρια για ειδικές ομάδες στην Κύπρο

 

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στις 27 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Πλατρών Γιώργος Σεφέρης επιμορφωτικά σεμινάρια για ειδικές ομάδες. Τις ομάδες αποτελούσαν Τουριστικοί φορείς και γραμματείς των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής Τροόδους. Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για το Τροόδος, και ακολούθησε εκτενείς διάλεξη από τον Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά (καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και Υπεύθυνο του Μουσείου Φυσικής Κληρονομιάς του Ηρακλείου). Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα εργαλεία με τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Γεωπάρκο, αλλά να μάθουν πως χρησιμοποιεί το υλικό και τα εργαλεία που παράχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα για περαιτέρω ενίσχυση τόσο του Γεωτουρισμού όσο και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

 


 

Δράση (4.2.3.)

Εκπαιδευτικές εκδρομές για μαθητές

 

Την Πέμπτη στις 28 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στον Βοτανικό Κήπο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στον Αμίαντο εκπαιδευτικές εκδρομές για μαθητές από τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης της περιοχής Τροόδους ( Λύκειο Σολέας, Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου και Γυμνάσιο Ομόδους). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο του πρώην μεταλλείου Αμιάντου και νυν Βοτανικού κήπου και να παρακολουθήσουν την σημαντική δουλειά που γίνεται με τα έργα αποκατάστασης του η οποία εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται πράξη.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές του Τροόδους, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη μουσειοβαλίτσα του Γεωπάρκου Τροόδους και η οποία παρουσιάστηκε από τους Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά, τη συνεργάτιδα του κα. Ελένη Χατζηνικολάκη, το κο. Ευθύμιο Τσιολάκη από το τμήμα Γεωλογικής επισκόπησης και την κα. Κλελια Βασιλείου Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους. Μέσα από την μουσειοβαλίτσα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν σε πραγματικές συνθήκες με διαδραστικά μέσα το πώς να αναγνωρίζουν τα πετρώματα αλλά και γενικότερα πως αυτά δημιουργούνται και αποτελούν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Τέλος έγινε ξενάγηση στους μαθητές, στο Κέντρο Διαχείρισης και Προβολής του Γεωπάρκου Τροόδους. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους έμειναν κατενθουσιασμένοι και ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καταγράψουν σκέψεις και ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη και διαχείριση του Γεωπάρκου. Τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ για το Τρόοδος και τους μοιράστηκαν αναμνηστικές μπλούζες, στυλό και τσάντες με το Λογότυπο του Γεωπάρκου Τροόδους καθώς επίσης και οικοτουριστικούς οδηγούς τσέπης για το και Φυλλάδια/Χάρτες των Γεωδιαδρομών.

 


 

Δράση (2.5.2.)

Ημερίδα στην Κύπρο για την παρουσίαση του Έργου στο κοινό

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, στον Βοτανικό Κήπο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στον Αμίαντο ημερίδα για την τελική παρουσίαση του έργου ΓΕΩ.ΤΟΠΙ.Α. στο κοινό. Η παρουσίαση αφορούσε τόσο το Γεωπάρκο Ιτάνου Κρήτης, όσο και το Γεωπάρκο Τροόδους Κύπρου. Η ομάδα που παρουσίασε το έργο ήταν: Βαγγέλης Περάκης (Δ.Ο.Κ.Α.Σ. Σητείας – Ετ.1), Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ετ.2), Ευθύμιος Τσιολάκης (Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Ετ.3), Κλέλια Βασιλείου (Αναπτυξιακή Τροόδους – Ετ.4), Τάκης Τσιντίδης (Τμήμα Δασών – Ετ.5). Παρευρέθηκαν στην ημερίδα λειτουργοί του τμήματος Γεωλογικής επισκόπησης και η Διευθύντρια κα. Ελένη Μορισσώ, Λειτουργοί του τμήματος Δασών και ο Αναπληρωτής Διευθυντής κος. Τάκης Τσιντίδης, Λειτουργοί του Γραφείο Προγραμματισμού, Λειτουργοί του (Κ.Ο.Τ.), Διευθυντές των σχολείων μέσης εκπαίδευσης του Τροόδους, Κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής Τροόδους, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, Σχεδιαστικό γραφείο contact Grey Advertising, Ακαδημαϊκοί εκπαιδευτικοί και φοιτητές του (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) καθώς και αρκετοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

 

Τέλος, στα πλαίσια του προγράμματος καθ΄ όλη τη διάρκεια του, διεξήχθησαν επισκέψεις σε διάφορα χωριά της περιοχής Τροόδους, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους εταίρους από την Κρήτη να παρακολουθήσουν και να γνωρίσουν την τοπική παράδοση και κουλτούρα της περιοχής. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες από όλους τους εταίρους ήταν οι καλύτερες.