Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Ανακοινώσεις
Ειδήσεις
Δημοσιεύματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


Έτοιμο το Σύμφωνο Ποιότητας Γεωπροιόντων του Γεωπάρκου

Αν είσαι κομμάτι του Τροόδους, έλα μαζί μας 

Το Τρόοδος είναι γεμάτο φυσικές ομορφιές, πανέμορφα κτίσματα, υπέροχους ανθρώπους, εξαιρετικούς τεχνίτες, παράγει ποιοτικά κρασιά και μοναδικές νοστιμιές.

 

Το Γεωπάρκο Τροόδους ως το Πάρκο της Γης είναι μια περιοχή με συγκεκριμένα όρια και αξιοσημείωτη κληρονομιά. Δημιουργήθηκε  και λειτούργει ως ένας ενιαίος χώρος μέσα στον οποίο, πέρα απ’ τα   γεωλογικά, υπάρχουν κοινά πολιτιστικά, γαστρονομικά, ανθρωπολογικά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά, που  αναδεικνύουν  τη  τοπική ταυτότητα, προστατεύουν  την παράδοση και προβάλουν  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Τροόδους.  Το Γεωπάρκο Τροόδους συνδυάζει  τη συναρπαστική τοπική γεωλογία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Τροόδους, τη μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών καθώς και τα τοπικά ήθη, τα έθιμα και  παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού.

 

Βασικό εργαλείο για την ανάδειξη αυτής της τοπικής ταυτότητας αποτελεί η πρωτοβουλία δημιουργίας ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, το οποίο πιστοποιεί την ποιότητα και τον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα των διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα  προσφέρονται στην περιοχή. Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας δημιουργείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους μέσα από το διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας «ΓΕΩΠΡΟΙΟΝΤΑ» μέσα από τον Άξονα 4  Leader του ΠΑΑ 2007-2013 σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ψηλορείτη στην Κρήτη . 

 

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, είναι μια συμφωνία μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται τοπικά (εντός δηλαδή του Γεωπάρκου), σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που αυτοί θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις τους.  Οι επαγγελματίες που θα πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας, θα εντάσσονται στο Σύμφωνο και θα λαμβάνουν την αντίστοιχη πιστοποίηση.

 

Με  αποτέλεσμα,   αυτοί οι επαγγελματίες που σέβονται και αγαπούν τον τόπο τους  προσφέροντας ταυτόχρονα εμπειρία, αντίστοιχη της ιστορίας και της παράδοσης του Τροόδους θα προσελκύουν  περισσότερους  επισκέπτες στους χώρους  τους και κατά συνέπεια θα έχουν επιπρόσθετο οικονομικό όφελος.

 


 

Είσαι κομμάτι του Τροόδους.

Γίνε μέρος της προόδου της περιοχής  και της επιχείρησης σου.

 

 

Τι ακριβώς είναι το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας;

Πρόκειται μια συμφωνία ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός του Γεωπάρκου σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν στις επιχειρήσεις τους. Το Σύμφωνο θέλει να διασφαλίσει όπως αναδεικνύεται η ταυτότητα της περιοχή προβάλλοντας:

 • τις τοπικές ποικιλίες
 • τις καλλιεργητικές και μεταποιητικές μεθόδους
 • τα τοπικά προϊόντα
 • τη γαστρονομία
 • τις παραδόσεις
 • την αρχιτεκτονική
 • την παραδοσιακή διακόσμηση
 • την προβολή του τόπου 

Ποιές κατηγορίες επιχειρήσεων μπορούν να ενταχθούν στο Σύμφωνο Ποιότητας;

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, θα έχει ένα ενιαίο σύμβολο (το λογότυπο του Γεωπάρκου), αλλά θα υποδιαιρεθεί σε πέντε διαφορετικά Σήματα - πεδία πιστοποίησης για να καλύψει το σύνολο των δραστηριοτήτων που προσφέρουν οι επιχειρήσεις της περιοχής. Τα πεδία αυτά θα είναι:

 • Τοπικά παραγόμενα προϊόντα,
 • Εστιατόρια και μαγαζιά που προσφέρουν τοπική κουζίνα,
 • Καταλύματα,
 • Τουριστικές δραστηριότητες,
 • Επισκέψιμα οινοποιεία.

Ποιές είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί η επιχείρηση μου  για να λάβει το Σήμα που θα πιστοποιεί πως ανήκει στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας;

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστούν οι προδιαγραφές για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων είναι:

 • η λειτουργία των επιχειρήσεων εντός της ζώνης του Γεωπάρκου,
 • η νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων,
 • η αυθεντικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, 
 • η αξιοποίηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και παράδοσης,
 • η χρήση τοπικών προϊόντων,
 • η αρχιτεκτονική και διακόσμηση που θα παραπέμπει στην ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής,
 • η προβολή, από πλευράς της επιχείρησης, του συνόλου του Γεωπάρκου, του Σήματος και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Πώς μπορώ να λάβω το Σήμα του Γεωπάρκου για την επιχείρησή μου;

Για την απόκτηση του Σήματος του Γεωπάρκου, μια επιχείρηση θα πρέπει:

 • να πληροί τις προδιαγραφές για το πεδίο πιστοποίησης που την αφορά.
 • να δεχθεί επιθεώρηση από τον φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση των προδιαγραφών του Σήματος
 • να πληρώσει το αντίτιμο για την λήψη του Σήματος.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για τις αναλυτικές προδιαγραφές πιστοποίησης;

Οι αναλυτικές προδιαγραφές παρουσιάζονται σε έντυπα τα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να προμηθευτεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους.

 

Ποιά είναι η διαδικασία επιθεώρησης;

Η διαδικασία επιθεώρησης της επιχείρησης που θα αιτηθεί να λάβει το Σήμα θα συντονιστεί από το Τμήμα Πιστοποίησης του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας του Γεωπάρκου. Για την δράση αυτή το Τμήμα Πιστοποίησης θα συνεργαστεί με ειδικά εκπαιδευμένους επιθεωρητές οι οποίοι θα γνωρίζουν τις προδιαγραφές πιστοποίησης του κάθε πεδίου και θα έχουν γνώση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για να εξασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις δεν θα προσπαθήσουν να «ξεγελάσουν» τους επιθεωρητές με το να προσαρμόσουν προσωρινά τις δραστηριότητες και την λειτουργία τους ούτως ώστε να τηρούν τις προδιαγραφές, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται αιφνιδίως και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των επιχειρηματιών. Όπου είναι εφικτό, κατά τους αιφνίδιους ελέγχους οι επιθεωρητές θα παίζουν τον ρόλο του πελάτη (mystery shopper) ούτως ώστε να μπορούν να βιώσουν πλήρως την εμπειρία ενός επισκέπτη, της οποία την ποιότητα θέλει να εξασφαλίσει το Σήμα του Γεωπάρκου.

Οι αιφνίδιες επιθεωρήσεις δεν θα πραγματοποιούνται μόνο μια φορά το έτος, όταν είναι να αποδοθεί ή να ανανεωθεί το Σήμα πιστοποίησης, αλλά και μέσα στο έτος, για να εξασφαλιστεί ότι η επιχείρηση συνεχίζει και τηρεί τις προδιαγραφές καθώς και ότι οι επιθεωρητές κάνουν σωστά την δουλειά τους.

 

 

Πόσο κοστίζει το σήμα;

Το κόστος απόκτησης του Σήματος από μια επιχείρηση για ένα έτος ορίζεται στα εκατό (100) ευρώ  (πλέον του ΦΠΑ). Αυτό ισχύει για την πιστοποίηση μιας επιχείρησης σε ένα πεδίο και την λήψη ενός (1) Σήματος από τα πέντε (5) διαθέσιμα.

Για την πιστοποίηση σε παραπάνω από ένα πεδία από την ίδια επιχείρηση το κοστολόγιο θα προσαρμόζεται ως εξής:

 • Για την πιστοποίηση σε δύο (2) πεδία: 80% της κανονικής τιμής (πχ 160€ αντί για 200€)
 • Για την πιστοποίηση σε τρία (3) πεδία: 75% της κανονικής τιμής (πχ 225€ αντί για 300€)
 • Για την πιστοποίηση σε τέσσερα (4) πεδία: 70% της κανονικής τιμής (πχ 280€ αντί για 400€)
 • Για την πιστοποίηση σε πέντε (5) πεδία: 65% της κανονικής τιμής (πχ 325€ αντί για 500€)

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Σήμα για διαφημιστικούς σκοπούς της επιχείρησής μου;

Όχι μόνο μπορεί μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει το σήμα, αλλά θα ήταν ευχής έργον να το πράξει, ενισχύοντας την προβολή που θα κάνει ο Φορέας Διαχείρισης του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας του Γεωπάρκου.

 

Τι έχω να κερδίσω;

Δωρεάν, στοχευμένη και συνεχή προβολή. Οι κάτοχοι του σήματος απολαμβάνουν προβολή και διαφήμιση μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους (Φορέας Διαχείρισης) και έχουν προτεραιότητα σε όλες τις δράσεις που οργανώνονται για την προώθηση του Γεωπάρκου.

 • Οι επιχειρήσεις με το Σήμα θα έχουν την αποκλειστική προτεραιότητα για τη φιλοξενία ομάδων επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου.
 • Οι επιχειρήσεις με το Σήμα προωθούνται από την ιστοσελίδα του Γεωπάρκου η οποία διαθέτει ειδικό τμήμα προβολής των πιστοποιημένων επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, όταν οποιοσδήποτε επισκέπτης μπεί στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου οργανώνοντας το ταξίδι του, θα ενημερώνεται αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν το Σήμα.
 • Στα πακέτα επισκεψιμότητας της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο οι επιχειρήσεις κάτοχοι του σήματος.

 

Info

Γεωπάρκο Τροόδους/ Troodos Geopark

Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους (ANET)

 

Διεύθυνση:

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'

62, 2827 Γαλάτα

 

Τηλ: 22952043

Fax: 22952045

 

www.troodos-geo.org

fb/troodosgeo