Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Συνοδοί Γεωπάρκου
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO

Με επιτυχία η επαναξιολόγηση των Ελληνικών Γεωπάρκων.27 – 30 Σεπτεμβρίου 2016



Στο Τorbey  της Αγγλίας πραγματοποιήθηκε το 7ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO στις 27 – 30 Σεπτεμβρίου 2016, που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στο Γεωπάρκο English Riviera με τη συμμετοχή 700 συνέδρων από 63 χώρες.

Βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν Διευθυντές και στελέχη της UNESCO, Παγκόσμιων Γεωπάρκων, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, ανάμεσα του και εκπροσώποι του Γεωπάρκου Τροόδους από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους ήταν:

  • η εφαρμογή των κατευθύνσεων για την αναγνώριση  περιοχών ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks),
  • η ανάπτυξη του γεωτουρισμού και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες των περιοχών,
  • η ανάδειξη και αξιοποίηση γεωμνημείων και τοπίων,
  • η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ γεωπάρκων,
  • η προβολή τους ως τουριστικών προορισμών ποιότητας,
  • η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και
  • η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν αναμνηστικά τρόπαια στα Γεωπάρκα Σητείας και Τροόδους που εντάχθηκαν το 2015 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και αναγνωρίσθηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

 

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από 33 χώρες. Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας και ο κώδικας δεοντολογίας του Παγκόσμιου Δικτύου και εκλέχθηκαν Διοικούσα Επιτροπή και το Προεδρείο της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η 38η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων όπου συζητήθηκαν οι δράσεις του ο συντονισμός των ενεργειών προβολής σε Ευρωπαικό επίπεδο και αποφασίστηκε η οργάνωση δράσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 με στόχο την  προβολή των 69 Παγκόσμιων Γεωπάρκων που λειτουργούν στη Ευρώπη ως τουριστικών προορισμών ποιότητας.

H Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποφασισε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Έτσι, στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO και 43 χρόνια από την θέσπιση του Προγράμματος των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Sites), το νέο πρόγραμμα καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς αξίας και αναγνώρισης, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks).