Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Συνοδοί Γεωπάρκου
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Ανακοινώσεις
Ειδήσεις
Δημοσιεύματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


Εγκαίνια του Υπαίθριου Χώρου Αστροπαρατήρησης στο Αμίαντο (ΠαλαιόΜεταλλείο Αμιάντου) και Βραδιά Αστροπαρατήρησης

Σεπτέμβριος 2022



Εγκαίνια του Υπαίθριου Χώρου Αστροπαρατήρησης στο Αμίαντο (Παλαιό

Μεταλλείο Αμιάντου) και Βραδιά Αστροπαρατήρησης

 

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Υπαίθριου Χώρου Αστροπαρατήρησης στο Αμίαντο (Παλαιό Μεταλλείο Αμιάντου) και Βραδιά Αστροπαρατήρησης στον ίδιο χώρο. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών και το 10.10. Αστεροσκοπείο στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης "Αστροπαρατήρηση και Φυσικό Περιβάλλον-Εναλλακτικό Προϊόν Ανάπτυξης και Προβολής των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου" με Ακρωνύμιο Geostars, η οποία υλοποιείται μέσα από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A, Ελλάδα-Κύπρος, 2014-2020, στις περιοχές της Σητείας και του Τροόδους, με επικεφαλής Εταίρο το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Δ1) και Εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους ΑΝΕΤ (Δ2). Ο υπαίθριος χώρος Αστροπαρατήρησης διαμορφώθηκε από το Τμήμα Δασών στα πλαίσια του έργου Geostars για να μπορεί να φιλοξενεί βραδιές αστροπαρατήρησης. Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου πραγματοποιήθηκε η υπό αναφορά εκδήλωση.  

 

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου σε μια σεμνή τελετή που διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Προηγήθηκε χαιρετισμός και καλωσόρισμα από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους κ. Πέτρο Χατζηκώστα και αναφορά στην πράξη Geostars, στους στόχους και τα αποτελέσματα και στα παραδοτέα των εταίρων. Ακολούθως ο κ.   Αλεξάνδρου, απεύθυνε τον δικό του χαιρετισμό και έκανε αναφορά τόσο στο πρόγραμμα όσο και στον ρόλο που διαδραματίζει το Τμήμα Δασών για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών που βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους και του Γεωπάρκου Τροόδους.  

 

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ουρανογραφία και γνωριμία με τον έναστρο ουρανό του Τροόδους, από τον αστροξεναγό κ. Αγάπιο Ηλία. Μακριά από τους ήχους και τα φώτα της πόλης, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τον έναστρο ουρανό, εκπαιδεύτηκαν και ενημερώθηκαν για τον γαλαξία μας, τους αστερισμούς και των ουράνιων αντικειμένων με την χρήση αστρονομικού δείκτη laser. Στη συνάντηση συμμετείχαν εθελοντικά ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστροπαρατηρητές με τα τηλεσκόπια τους, με τα οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ton νυκτερινό ουρανό, τους πλανήτες Κρόνο και Δία,  νεφελώματα, αστρικά σμήνη, αστέρια και αστερισμούς και άλλα αστρικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να παρατηρήσουν με γυμνό μάτι.  

 

Κατά την εκδήλωση, προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα (παραδοσιακά αλλαντικά, ξηροί καρποί, ψωμί, σουτζούκος) τοπικά παραδοσιακά ποτά (κρασί και ζιβανία) και σούπα εποχής. Παράλληλα καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, η ΑΝΕΤ παρείχε ενημερωτικό υλικό για το πρόγραμμα και εξηγούσε στου ενδιαφερόμενους τα παραδοτέα και τις δράσεις του προγράμματος.   Παρά το κρύο και το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 19:00 αργά το απόγευμα μέχρι τις 23:00 το βράδυ, οι συμμετέχοντες (κάτοικοι της περιοχής αλλά και από όλη την Κύπρο), ξεπέρασαν τα εκατό πενήντα άτομα. Τα σχόλια και οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων ήταν πολύ θετικά και πέραν των αναμενόμενων προσδοκιών. Διαφάνηκε ότι η Αστροπαρατήρηση ως επιστήμη και ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, ενδιαφέρει και ελκύει τον τοπικό πληθυσμό και τους επισκέπτες της περιοχής. Επιπρόσθετα, μπορούμε να συμπεράνουμε αβίαστα, ότι οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πράξης έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του Αστροτουρισμού στην περιοχή τους Γεωπάρκου Τροόδους. Οι συνεργαζόμενοι φορείς Τμήμα Δασών, Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και 10.10  Αστεροσκοπείο, δεσμεύτηκαν ότι θα αξιοποιήσουν το χώρο που έχει δημιουργηθεί και θα διοργανώσουν στο μέλλον παρόμοιες εκδηλώσεις για τους ενδιαφερόμενους και τους λάτρεις της Αστροπαρατήρησης. 

 

 

 

Ο Υπαίθριος χώρος Αστροπαρατήρης (παραδοτέο 3.1.2 – Υπαίθριοι Χώροι Αστροπαρατήρησης), η βραδιά τέλεσης των Εγκαινίων και η βραδιά αστροπαρατήρησης (παραδοτέο 2.2.4 – Βραδιές Αστροπαρατήρησης)  χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από τους Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://geostars.eu και στα κοινωνικά δίκτυα @Geostars