Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Η Γεωλογική Κληρονομιά
Περιβάλλον
Χλωρίδα
Πανίδα
Τουρισμός
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Συνοδοί Γεωπάρκου
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ΤροόδουςΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους βρίσκεται μόλις 200 μέτρα δυτικά της Πλατείας Τροόδους, με την οποία συνδέεται και με πλακόστρωτο μονοπάτι. Είναι το πρώτο Κέντρο του είδους του στην Κύπρο και άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2002. Το κτίριο ανεγέρθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και παραχωρήθηκε στο Τμήμα Δασών, το οποίο ανέλαβε την ανάπτυξη και λειτουργία του ως Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

 

 

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους έχει ως στόχο, μέσα από τα εκθέματα που διαθέτει και τις υπηρεσίες που παρέχει, να τονίσει τη σημασία και τη μοναδικότητα του Πάρκου, να δώσει πληροφορίες για γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα και να ενημερώσει τους επισκέπτες για τις διευκολύνσεις που προσφέρονται σ' αυτό.

 

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Το Κέντρο αποτελείται από την αίθουσα υποδοχής με ένα μικρό κατάστημα, την αίθουσα εκθεμάτων και την αίθουσα προβολών. Επίσης, διαθέτει βοτανικό και γεωλογικό μονοπάτι που συνδέεται εξωτερικά με το κτίριο.

 

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για το Πάρκο και να πάρει ενημερωτικά φυλλάδια. Στην αίθουσα αυτή υπάρχει μακέτα του Πάρκου, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι διευκολύνσεις αναψυχής, καθώς και άλλες σημαντικές περιοχές του Πάρκου. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει διάφορα βιβλία που έχουν σχέση με το Πάρκο και κάποια αναμνηστικά αντικείμενα.

 

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

Στην αίθουσα αυτή υπάρχουν διάφορα εκθέματα που αφορούν το Πάρκο και έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη γεωλογία, τη χλωρίδα, την πανίδα, τους διάφορους οικοτόπους, την αναψυχή, την ιστορία και τον πολιτισμό. Υπάρχουν διοράματα (αναπαραστάσεις οικοτόπων) με ταριχευμένα ζώα και πουλιά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μικροσκόπια, γεωλογική μακέτα, επεξήγηση της δημιουργίας της Κύπρου, απολιθώματα, συλλογή πεταλούδων, δείγματα ξύλων, φωτογραφίες από το πάρκο, τομή κορμού όπου φαίνεται η ηλικία του, και διάφορες πληροφορίες για τους κινδύνους που απειλούν το Πάρκο.

 

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Σ' αυτή την αίθουσα προβάλλεται μια ταινία διάρκειας 10 λεπτών στην οποία δίνονται πληροφορίες για τη δημιουργία της Κύπρου, τη γεωλογία, την υδρολογία, τη χλωρίδα και την πανίδα του Πάρκου, καθώς και για τις ευκαιρίες αναψυχής που προσφέρονται σ' αυτό.

 

 

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Το μονοπάτι αυτό αποτελεί μέρος του Κέντρου και έχει μήκος 250 μέτρα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά διάφορα φυτά που υπάρχουν στο Πάρκο και να δει δείγματα των κύριων πετρωμάτων που αποτελούν το Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους. Εδώ επίσης έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες και τεχνητές φωλιές για τη διευκόλυνση της άγριας ζωής.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

Στο χώρο του Κέντρου υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης, εστιατόριο, παιδική χαρά, γήπεδα αντισφαίρισης και χώροι υγιεινής. Όλες οι εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, πληρούν τα διεθνή πρότυπα για χρήση και από άτομα με αναπηρίες.

 

 

ΤΕΛΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Η είσοδος στο Κέντρο γίνεται με την καταβολή τέλους ύφους 1 eu για όλους τους επισκέπτες ηλικίας από 6 χρονών και πάνω. Σκοπός αυτού του τέλους είναι η κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας του Κέντρου.

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα:

 

 

Περίοδος

Δευτέρα-Παρασκευή

Δημόσιες Αργίες

Σάββατο

Κυριακή

Νοέμβριος-Μάρτιος

09:00-14:30

ΚΛΕΙΣΤΟ

ΚΛΕΙΣΤΟ

ΚΛΕΙΣΤΟ

Απρίλιος-Μάϊος

09:00-14:30

ΚΛΕΙΣΤΟ

ΚΛΕΙΣΤΟ

ΚΛΕΙΣΤΟ

Ιούνιος

09:00-14:30

ΚΛΕΙΣΤΟ

10:00-16:00

10:00-16:00

Ιούλιος-Αύγουστος

09:00-14:30

ΚΛΕΙΣΤΟ

10:00-16:00

10:00-16:00

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος

09:00-14:30

ΚΛΕΙΣΤΟ

ΚΛΕΙΣΤΟ

10:00-16:00

 

 

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το Κέντρο βρίσκεται στην Πλατεία Τροόδους, με εύκολη πρόσβαση από τη Λεμεσό, τη Λευκωσία, την Πάφο και άλλες περιοχές της Κύπρου.

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους

4800 Τρόοδος - Κύπρος

Τηλέφωνο: 00357-25420145

Διεύθυνση: troodosvc@fd.moa.gov.cy