Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Η Γεωλογική Κληρονομιά
Περιβάλλον
Χλωρίδα
Πανίδα
Τουρισμός
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Συνοδοί Γεωπάρκου
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία

Γεωπάρκο ΤροόδουςΓεωλογία

Η οροσειρά του Τροόδους είναι, γεωλογικά, ένας οφιόλιθος. Ο όρος «οφιόλιθος» χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει μια ομάδα πυριγενών πετρωμάτων, από τα οποία αποτελείται ο ωκεάνιος φλοιός.

Τουρισμός

Η ηρεμία και γαλήνη που προσφέρει η μεγαλύτερη οροσειρά της Κύπρου δε σημαίνει φυσικά και περιορισμένη δραστηριότητα καθώς το Τρόοδος είναι ένας επίγειος παράδεισος όπου σου δίνονται πολλές επιλογές και σε περιμένουν μεγάλες συγκινήσεις, αρκεί να αφεθείς στο κάλεσμα της φύσης.

Φυσικοί Οικότοποι

Το μεγαλύτερο τμήμα του Γεωπάρκου καλύπτεται από φυσικά δάση και άλλη φυσική βλάστηση. Η περιοχή περιλαμβάνει τα πιο αξιόλογα δάση του Νησιού με κυριότερα το Δάσος Αδελφοί, το Δάσος Παπούτσας, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους και το μεγαλύτερο τμήμα του Δάσους Πάφου.

Πανίδα

Η πανίδα της περιοχής είναι στενά συνδεδεμένη με τη χλωρίδα, τους οικοτόπους και τις ιδιαίτερες οικολογικές συνθήκες της περιοχής. Παρόλο που ελλείπουν τα μεγάλα θηλαστικά, με εξαίρεση το Αγρινό, η πανίδα του Γεωπάρκου παρουσιάζει μεγάλη οικολογική αξία με την παρουσία πολλών ενδημικών και απειλούμενων ειδών.

Χλωρίδα

Η χλωρίδα του Γεωπάρκου είναι αναμφισβήτητα η πιο πλούσια στο Νησί και δικαιολογημένα η οροσειρά του Τροόδους θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους για τη χλωρίδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποδηλατικές διαδρομές

Διασχίζοντας οδικώς την ορεινή περιοχή του Τροόδους, από τον Καρβουνά έως τις Πλάτρες και τον Πρόδρομο, μας συνοδεύει μια γαλάζια γραμμή κατά μήκος του οδοστρώματος.

Ενδημικά Φυτά

Κατάλογος με τα ενδημικά φυτά της Κύπρου που έχουν καταγραφεί στο Γεωπάρκο.

Ορυκτοί Πόροι

Το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Τροόδους χαρακτηρίζεται επίσης από πλούσια κοιτάσματα αμιάντου, χρωμίτη, χαλκούχων σιδηροπυριτών, καθώς και από οικονομικά ενδιαφέρουσες συγκεντρώσεις χρυσού και αργύρου.

Κλίμα

Οι κλιματολογικές συνθήκες, που δημιουργήθηκαν από την τοπογραφία του συμπλέγματος του Τροόδους, μαζί με το πολύ γόνιμο έδαφος που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση της μεγάλης ποικιλίας των πετρωμάτων του, ήταν πολύ σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των δασών και των γεωργικών καλλιεργειών επηρεάζοντας, έτσι, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού.

Ειδη Νυχτερίδων

Κατάλογος Ειδών Νυχτερίδων που έχουν καταγραφεί στο Γεωπάρκο

Μονοπάτια μελέτης της φύσης

Μονοπάτια μελέτης της φύσης

Είδη Πτηνών

Τα σημαντικότερα είδη πτηνών του Γεωπάρκου.

Μεταλλευτική Δραστηριότητα

Η μεταλλευτική ιστορία της Κύπρου έχει συνδέσει το όνομα της (Cyprus) με το χαλκό (Cuprous). Η παραγωγή του χαλκού στην Κύπρο άρχισε πριν το 3000 π.χ. και μάλιστα καθετοποιημένη. Οι αρχαίοι Κύπριοι εκτός του ότι ήταν δεινοί μεταλλευτές ήταν και επιδέξιοι μεταλλουργοί.

Εδάφη

Τα εδάφη της οροσειράς του Τροόδους, ως επί το πλείστον, έχουν σχηματιστεί πάνω σε τρία βασικά πετρώματα: διαβάση, γάββρο και λάβες που καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος του οφιόλιθου του Τροόδους.

Απειλούμενα Φυτά

Λίστα και Φωτογραφίες από απειλούμενα και σπάνια φυτά

Εκδρομικοί & Κατασκηνωτικοί Χώροι

Εκδρομικοί & Κατασκηνωτικοί Χώροι

Θηλαστικά

Φωτογραφίες από Θηλαστικά που συναντούμε στο Τροόδος.

Φυτά από τη Γεωλογία

Διάφορα Φυτά που συνδέονται με τη Γεωλογία.

Υδρολογία

Η εντυπωσιακή τοπογραφία, που δημιουργήθηκε με την ανύψωση της οροσειράς του Τροόδους, επηρέασε άμεσα το φυσικό περιβάλλον αλλά και άμεσα ή έμμεσα κάθε πτυχή της ζωής και του πολιτισμού στην Κύπρο. Η παρουσία της οροσειράς επηρεάζει τις κλιματολογικές συνθήκες και, ιδιαίτερα, τη βροχόπτωση.

Λατομική Δραστηριότητα

Στο χώρο που καλύπτει η πρόταση για δημιουργία του Γεωπάρκου λειτουργούν σήμερα δύο λατομικές ζώνες στις οποίες επιτρέπεται η λατομική δραστηριότητα: η Λατομική Ζώνη Μιτσερού και η Λατομική Ζώνη Φαρμακά. Από τις δύο αυτές Λατομικές Ζώνες παράγονται γύρω στους 2.200.000 τόνους αδρανών υλικών που καλύπτουν γύρω στο 21% της Παγκύπριας ζήτησης.