Facebook Instagram
Ελληνικά Ελληνικά English English 0 Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
Αναζήτηση:
Γεωπάρκο Τροόδους
Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους
Γεωλογικές Διαδρομές
Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης
Τα Γεωπάρκα της Unesco (GGN)
Δίκτυο Επιχειρήσεων Γεωπάρκου
Το έργο
Τα Νέα μας
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Επικοινωνία


Μονοπάτι Αταλάντη - ΓεωδιαδρομήΔιαδρομή

14km – κυκλική

Χρόνος διαδρομής

5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας

2

Μέγιστο - Ελάχιστο υψόμετρο

1820m- 1720 m

Γενική περιγραφή

ανηφορικό - κατηφορικό

Αφετηρία

πλατεία Τροόδους

Πιο κατάλληλη περίοδος

Απρίλιος - Οκτώβριος

Σημεία προσοχής

μικρός κίνδυνος γλιστρήματος

Πόσιμο νερό στη διαδρομή

ναι

 

 

Ενημερωτικό και Χάρτης

Download

 

 

ΑΦEΤΗΡΙΑ

Αφετηρία και τέρμα του Μονοπατιού Αταλάντη είναι η Πλατεία Τροόδους. Το κιόσκι αφετηρίας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πλατείας πίσω από το παλαιό κτίριο του ταχυδρομείου. Μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας στο χώρο στάθμευσης της Πλατείας.

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το μονοπάτι πήρε το όνομά του από την ηρωίδα της μυθολογίας Αταλάντη, περίφημη κυνηγό και δρομέα, προστατευόμενη της θεάς Άρτεμις.

 

Η διαδρομή ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα, χαμηλότερα από το Μονοπάτι Άρτεμις και διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες μαύρης πεύκης και αόρατου του Τροόδους. Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα αόρατου ηλικίας 800 χρόνων! Στη διαδρομή θα συναντήσετε πινακίδες πληροφόρησης για φυτά, θάμνους και δέντρα της οροσειράς, και χαρακτηριστικά πετρώματα του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους.

 

Η διαδρομή δεν παρουσιάζει σημαντικές ανηφοριές και κατηφοριές. Απλώς πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί σε κάποια σημεία υπάρχουν πέτρες που εξέχουν μέσα στο μονοπάτι. Η διαδρομή προσφέρει εξαιρετική θέα προς περιοχές και χωριά των επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Λευκωσίας.

 

Σε απόσταση 3km από την αφετηρία υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό και ξύλινα παγκάκια για ξεκούραση. Η πορεία μετά από 9km φτάνει στον κύριο δρόμο Τροόδους - Προδρόμου. Για να συνεχίσετε, μπορείτε να διασταυρώσετε τον κύριο δρόμο και να περπατήσετε περίπου 200m στο δασικό χωματόδρομο των Κατοικιών Χρωμίου προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης. Εκεί θα βρείτε ξύλινη πινακίδα με την κατεύθυνση του μονοπατιού. Το μονοπάτι συνεχίζει πορεία σχεδόν παράλληλη με τον κύριο δρόμο και καταλήγει στην Πλατεία Τροόδους. Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τον κύριο δρόμο για να επιστρέψετε στην πλατεία. H διαδρομή βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους που είναι περιοχή NATURA 2000.

 

 

ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ

Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στη ζώνη της Μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) που είναι και το κυρίαρχο δασικό δέντρο. Τα δάση είναι σε μεγάλο βαθμό φυσικά. Ο πυκνός υπόροφος που συναντούμε πιο χαμηλά εδώ δεν υπάρχει γιατί η Λατζιά, η Αντρουκλιά ακόμη και η Ξυσταριά δεν ευδοκιμούν στα υψόμετρα αυτά. Κοινά είδη είναι εκτός της Μαύρης πεύκης, ο Αόρατος ή Άρκευθος του Τροόδους (Juniperus foetidissima), η Αγριομηλιά (Sorbus aria), η Βερβεριτζιά (Berberis cretica) και η Αγριοκυδωνιά (Cotoneaster nummularia). Αν είστε προσεκτικοί θα δείτε και πολλά ενδημικά φυτά όπως η Ευφόρβια του Τροόδους (Euphorbia cassia subsp. rigoi), η Άνθεμις η πλουτώνια (Anthemis ploutonia), η Σπατζιά του Τροόδους (Salvia willeana), το Άλυσο του Τροόδους (Alyssum troodi), η Νεπέτα του Τροόδους (Nepeta troodi) κ.ά. Επίσης σε κάποια σημεία της διαδρομής έχουν φυτευτεί ο ενδημικός Κέδρος (Cedrus brevifolia).

 

Η χλωρίδα του Τροόδους είναι ιδιαίτερα πλούσια και μοναδική. Είναι αξιοσημείωτο ότι τουλάχιστον ένα στα δύο φυτά που συναντάτε στη διαδρομή αυτή είναι ενδημικό της Κύπρου ή του Τροόδους ή τέλος δεν το βρίσκουμε πουθενά αλλού στην Κύπρο παρά μόνο εδώ.

 

 

ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Το πέτρωμα που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή είναι ο χαρζβουργίτης μέσα στον οποίο εμφανίζονται μικρά σώματα δουνίτη. Τα πετρώματα αυτά διαπερνώνται από νεότερες φλέβες πηγματιτικού γάββρου και πυροξενίτη. Ο χαρζβουργίτης ανήκει στα πετρώματα της ακολουθίας του μανδύα. Τα πετρώματα αυτά θεωρούνται το δύστηκτο κατάλοιπο που παρέμεινε μετά τη μερική τήξη του Ανώτερου Μανδύα και τη δημιουργία μάγματος βασαλτικής σύστασης, από το οποίο προήλθαν τα υπόλοιπα πετρώματα του οφιολιθικού συμπλέγματος.

 

Πολύ καλές εμφανίσεις χαρζβουργίτη με μικρά σώματα δουνίτη εμφανίζονται γύρω από την κορυφή του Ολύμπου. Είναι πράγματι εντυπωσιακό, όχι τόσο από αισθητικής όσο από επιστημονικής απόψεως, το γεγονός ότι περπατώντας στην κορυφή του Τροόδους είναι σαν να περπατάς πάνω σε πετρώματα του Ανώτερου Μανδύα, τα οποία άρχισαν να σχηματίζονται σε βάθη 60 km περίπου κάτω από τον βυθό του ωκεανού της Τηθύος πριν 92 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Αυτό πραγματικά είναι μοναδικό και σε λίγα μέρη στον κόσμο μπορείς να το συναντήσεις.

 

Σώματα δουνίτη απαντούν σποραδικά μέσα στον χαρζβουργίτη και έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα. Η πλειονότητα των μεγαλύτερων σωμάτων έχουν επίμηκες σχήμα και σε μερικά από αυτά υπάρχουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμες συγκεντρώσεις χρωμίτη. Γύρω στα 5km από την αφετηρία της γεωδιαδρομής, θα συναντήσετε την είσοδο γαλαρίας για εξόρυξη χρωμίου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 1982.

 

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στην Πλατεία Τροόδους υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, δημόσιες τουαλέτες και ξενοδοχεία. Κοντά στην πλατεία, βρίσκεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ανοικτό καθημερινά για την πληροφόρηση του κοινού.

 

 

Ορθές πρακτικές για περιπατητές:

 

  • Παραμείνετε μέσα στις σηματοδοτημένες διαδρομές των μονοπατιών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να καταπατηθούν μικρά φυτά και δενδρύλλια.
  • Αποφεύγετε να καπνίζετε ή να τρώτε όταν περπατάτε στα μονοπάτια μελέτης της φύσης.
  • Μην κάνετε άσκοπους θορύβους. Σεβαστείτε την ησυχία των άλλων εκδρομέων και απολαύστε τους ήχους της φύσης.
  • Τοποθετήστε τα σκουπίδια σας στους διαθέσιμους κάδους απορριμμάτων ή ακόμη καλύτερα, πάρτε τα μαζί σας.
  • Χρησιμοποιήστε τους ειδικούς χώρους κατασκηνώσεων με διευκολύνσεις για τους επισκέπτες.
  • Αποφεύγετε να κόβετε κλαδιά δέντρων ή θάμνων, να κόβετε ή να ξεριζώνετε φυτά ή να χαράσσετε τους φλοιούς των δέντρων.
  • Η οδήγηση μοτοποδηλάτων ή ποδηλάτων στα μονοπάτια δεν επιτρέπεται.
  • Το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους, ακόμα και σε δρόμους και πλατείες απαγορεύεται αυστηρά. Στους εκδρομικούς χώρους το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε καθορισμένα σημεία με ψησταριές.
  • Ειδοποιήστε το Τμήμα Δασών στο τηλέφωνο 1407 (24 ώρες, χωρίς χρέωση) σε περίπτωση που δείτε φωτιά ή καπνό.
  • Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι στο δάσος. Σεβαστείτε την άγρια ζωή του δάσους και απολαύστε υπεύθυνα τις χαρές που μας προσφέρει.